Időről időre valamelyik bulvároldalon felüti a fejét a „pénzlehúzás az évenkénti kötelező kutyaoltás” című téma.

Beszéljünk róla!

Magyarországon kötelező a kutyák veszettség elleni vakcinázása, egy éves kor alatti állatnak és az első vakcina kizárólag monovalens (más kórokozót/kórokozó elleni ellenanyagot nem tartalmazó) formában adható, egy év alatti kutyák esetében hat hónapra kell az oltást ismételni, azt követően évente, és kombinált vakcinával egyidejűleg is adható.

A kötelezés indoka egyszerű: a veszettség emberre is veszélyes zoonózis, és a betegség jelen van Romániában, Ukrajnában, Szerbiában, amelyekkel meglehetősen sok a zöld határunk, elvben bármikor átjöhet egy, a kórokozót hordozó róka/sakál/farkas. Azokban az országokban, ahol a veszettség elleni oltás háromévente kötelező, ott a szomszédos országok mentessége jelenti a biztonságot. Aki valaha látott videót arról, hogy a veszettség milyen tünetekkel járhat (és van ilyen az interneten, veszett gyerekről), az soha többet nem fogja azt emlegetni, hogy e betegség megelőzése lehúzás.

Terképen látható az idén tavaszi rókavakcinázás.

Tisztán látható, hogy az érintett országokkal határos területeken immunizáljuk a rókákat a háziállataink és a magunk védelmében. NEM háromévente. Évente általában kétszer.

Beszéljünk a kombinált oltásokról is. Míg a veszettség elleni védőoltás azért IS fontos, hogy az embereket megvédjük egy szörnyű betegségtől, a kombinált oltás állataink egészségét szolgálja. Különböző kombinált vakcinák léteznek, leggyakoribb összetevőjük a parvovírusos hasmenés, szopornyica, fertőző májgyulladás, parainfluenza, leptospirózis gyengített élő, vagy elölt kórokozói.

Az 1998. évi XXVIII. törvény (Állatvédelmi törvény, AvTv) értelmében: „8. jó gazda gondossága: az az emberi tevékenység, amely arra irányul, hogy az állat számára olyan életkörülményeket biztosítson, amely az annak fajára, fajtájára és nemére, korára jellemző fizikai, élettani, tenyésztési és etológiai sajátosságainak, egészségi állapotának megfelel, tartási, takarmányozási igényeit kielégíti (elhelyezés, táplálás, gyógykezelés, tisztán tartás, nyugalom, gondozás, kiképzés, nevelés, felügyelet);
(3) *

10. § * (1) Az állaton minden olyan beavatkozást el kell végezni, amelynek elmulasztása az állat fájdalmát, szenvedését idézi elő, az állatnak sérülést okoz, vagy az állat károsodásához vezet.”

Aki vállalja, hogy háziállatot tart, annak kötelezettségei is vannak, és az állat egészségének megőrzése ezek közé tartozik.

A helyben működő állatorvos jó eséllyel tudja, a környék járványtani viszonyai hogy alakulnak, és annak fényében javasol (alkalmaz protokollszerűen) vakcinázási programot. A megfelelő, INDOKOLT vakcinázási programmal igen nagy valószínűséggel elkerülhetőek a fertőző betegségek, amelyek az állat tartós betegségét, tartós károsodását, vagy akár elhullását is okozhatnák.

A tőlünk nyugatabbra lévő országok általában háromévenkénti ismétlést javasolnak. A nálunk fennálló járványügyi helyzet indokolhatja az ennél sűrűbb, évenkénti emlékeztető oltást, az ellenanyagszint fenntartása érdekében. Jó lenne ezt az állatorvosra bízni! Sokkal-sokkal olcsóbb egy háziállatot évente egyszer, néhány ezer forintért beoltani egy védőoltással, mint végigcsinálni (és kifizetni az akár több százezer forintra rúgó) kezelését.

Arról, amikor valaki egy beteg állatot nem kezeltet, hanem hagy elpusztulni, majd a helyére odavisz egy oltatlan következőt, nem is beszélek; a jelen bejegyzés nem nekik szól, hanem a FELELŐS gazdáknak.

Ami viszont szintén fontos, és szintén jó lenne: ahogy az emberek esetében is, indokolt lenne a háziállatokat is évente egyszer egy ellenőrző vizsgálatra elvinni, mert egy ilyen vizsgálat/felmérés alkalmával még rejtett, de kezdődő betegségekre is fény derülhet. Nem mindegy, hogy egy szerv gyulladását kezdődő stádiumban kapják el, vagy akkor, amikor az állapota már visszafordíthatatlanul megromlott. Ezért is lenne ideális az évente elvégzett ilyen célú vizsgálat – adott esetben kombinált vakcinázással egyidejűleg, ha az indokolt.

Sokszor írják le, hogy ez drága. Sajnos az állattartás költségekkel jár. Semmi nincsen ingyen.

Aki ezeket a költségeket (oltások, ivartalanítás, külső-belső paraziták elleni kezelések, ideális esetben évenkénti felülvizsgálat) nem tudja/akarja viselni,

nem kötelező állatot tartania.

El kellene addig jutnunk, hogy az állattartás komoly felelősség is.