Beszéljünk a transzponderről (azaz a chipről).

Mik az állatorvos kötelességei ?

Az állatorvos kötelezettségeit részletesen tartalmazza a Magyar Állatorvosi Kamara „Mikrochip szabályzata”. Ennek részleteit a 1998. évi XXVIII. törvény (ÁvTv) 42§ (4) pontja határozza meg.

https://maok.hu/…/mikrochipszabalyzat_2013szept26_hatalyos.…

Azaz: a fenti törvény/illetve szabályzat leírja a mikrochip beadásának módját, és a Petvetdata adatbázisba (amely alapját képezi a Törvényben említett állami adatbázisnak) beírandó adatokat. A beadott veszettség elleni oltást is be kell vinnie az állatorvosnak az adatbázisba. https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=99800028.TV

Ezek az állatorvos számára KÖTELEZŐEK.

Mi kötelező a gazda számára?

Minden, 4 hónapos kort betöltött kutyát KÖTELEZŐ mikrochippel ellátni. Vonatkozik ugyanez minden tulajdonosváltásra is, azaz transzponderrel nem rendelkező kutya nem kerülhet új tulajdonoshoz, 4 hónapos kor alatt sem!

Az évenkénti veszettség elleni védőoltás is KÖTELEZŐ (egy éves kor alatt hat hónap múlva ismétlendő az oltás), veszettség elleni oltás pedig KIZÁRÓLAG mikrochippel ellátott kutyának adható be. Ahogy az a fentebb citált törvényben/szabályzatban szerepel, a beadott veszettség elleni oltást is be kell vinni az adatbázisba, ez az állatorvos KÖTELESSÉGE.

A gazda KÖTELESSÉGE a mikrochip és a veszettség elleni oltás beadatása.

Itt a kötelezettségek nagyjából véget is érnek.

Mi a továbbiakban a gazda feladata?

A Petvetdata adatbázisba (www.petvetdata.hu) bárki beléphet addig a szintig, hogy ellenőrizze, kutyáját/macskáját regisztrálták-e.

Amennyiben nem, a chipet behelyező állatorvost figyelmeztetni kell a regisztrációra. Ha a kedvencállat szerepel az adatbázisban, célszerű minden állatorvosi látogatásnál kérni, hogy ellenőrizzék benne a chipet, mert az elcsúszhat, elhallgathat, stb. Nagyon sok állatorvos ezt eleve meg is teszi minden vizsgálat/oltás előtt, de aki nem, attól kérni kell. (Ez NEM kötelező.)

Viszont az állatorvosnak nem KÖTELESSÉGE tudni a tulajdonos lakcímváltozásáról, telefonszám-változásáról, ha ezt maga a gazda nem jelenti be neki, a saját, jól felfogott érdekében. Úgyhogy ha egy chipes, regisztrált, talált kutya esetében a cím/telefonszám nem stimmel, kéretik nem az állatorvost szidalmazni, hanem – ha sikerül a gazdát megtalálni – célszerű a tulajdonos figyelmét felhívni az adatváltozások bejelentésének fontosságára.

A kutya mikrochipezésének és veszettségi oltásának elmulasztása (tulajdonosi felelősség) törvénybe ütközik, és bírságot von maga után, ami jegyzői hatáskör.

A behelyezett mikrochip regisztrációjának elmaradása (állatorvosi felelősség) etikai vétség, amennyiben ez rendszeresen előfordul, és a Magyar Állatorvosi Kamara jár el az ilyen esetekben, ha valaki panaszt tesz.

Kék szalag kisokos – Chip